Tre ting du (måske) ikke vidste om fobier

De fleste ved, at en fobi er en irrationel frygt for eksempelvis edderkopper, højder eller tandlæger. Men her på Fobibehandling.dk har vi samlet tre ting du (måske) ikke vidste om fobier. Læs de interessante fakta og se, om du bliver klogere.

1: Fobier bliver udløst i amygdalaen

Ifølge neurovidenskaben, den gren af videnskaben, som omhandler nervesystemet, bliver fobier ofte udløst i vores amygdala. Amygdalaen kaldes også mandelkernen og er et lille område i hjernens tindingelab. Det er det sted, der håndterer vores frygt- og forsvarsreaktioner. Sker der en skade på et menneskes amygdala, kan personen udvikle en lang række fobier som følge heraf. Det er endnu ikke lykkedes neurovidenskaben at bevise hvorfor.

2: Fobier inddeles typisk i tre kategorier

Den første, den specifikke fobi, er den mest enkle at behandle. Det er fobier for specifikke dyrearter som fx edderkopper, slanger eller fugle, men kan også være eksempelvis tandlægeskræk.

Social fobi

Den næste type fobi er social fobi, som er en af de to fobier, som kaldes for komplekse. Social fobi gør det svært for fobikeren at befinde sig i en social situation. Vedkommende frygter at blive ydmyget offentligt, og det værste, som denne kan forestille sig, er at skulle optræde i offentlighed med eksempelvis en tale eller en sang. Det kan også udmønte sig i en frygt for at blive gjort til grin på grund af tøjvalg eller en fremtrædende fysisk detalje som fx overvægt eller en stor næse.

Agorafobi

Den sidste kategori af fobier er også kompleks og kaldes agorafobi. Ligesom social fobi kan agorafobi forekomme i offentlige situationer. Fælles for agorafobikere er frygten for at befinde sig i en situation, som man ikke kan komme væk fra. Det kan vise sig, når fobikeren kører i bus eller rejser med fly og i de værste tilfælde ender fobikeren med ikke at turde at forlade sit eget hjem. Fire ud af fem agorafobikere får med tiden pludselige angstanfald.

3: Fobier er tillært og nye kommer til

Selv om mennesket er født med frygt for visse ting så som højder, høje lyde og objekter, der bevæger sig imod os med høj hast, så er det meste af det, der skræmmer os, tillært. Set i et evolutionært perspektiv, giver det mening, og det er også derfor, at der konstant bliver tilføjet nye fobier til den liste på ca. 400 fobier, som er anerkendt som fobier i dag. Tilkomsten af ny teknologi har eksempelvis betydet, at man i dag kan lide af nomofobi, som er angsten for at være uden mobilsignal.

Det var de tre ting du (måske) ikke vidste om fobier, men læs mere om hvad en fobi er og hvordan den dannes her.

BOOK NU

Scroll to Top