Behandling af Nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk

Nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk

Frygten for nåle er nok den farligste fobi, selvom det selvfølgelig ikke er nålene i sig selv er farlige. Undersøgelser viser, at folk der lider af nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk har en øget risiko for sygdomme og tidlige dødsfald, de ofte frasiger sig behandlinger, der kræver, at de bliver stukket med en nål. Ofte er der ekstra fokus på børn, når det drejer sig om nåleskræk, men det er ikke ekstra udbredt blandt børn. Til gengæld viser nogle undersøgelser, at der er en overrepræsentation af nåleskræk blandt unge mænd. I det store hele er nålefobi og nåleskræk udbredt blandt hele befolkningen.

Heldigvis er der en effektiv behandling af nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk.

Nålefobi i Danmark

Amerikanske studier viser, at op imod 20 % af befolkningen lider af nålefobi (trypanofobi) eller nåleskræk i større eller mindre grad. Det er vigtigt at huske på, at der er stor forskel på en veludviklet udviklet nålefobi og en mild nåleskræk, og hvor invaliderende sådanne lidelser er. Der findes ingen studier på, hvor udbredt lidelserne er i Danmark, men der ingen grund til at tro, at billedet er væsentligt anderledes end i USA. Enhver læge og de fleste mennesker kan da også berette om folk, der lider af nålefobi eller nåleskræk.

Hvad er symptomerne på nålefobi og nåleskræk?

Frygten for nåle kan manifestere sig på en af tre måder:

  • En vasovagal refleksreaktion – hvor en person kan besvime eller gå i kramper under eller efter en procedure, hvor der har været brugt nåle
  • Klassiske fobiske symptomer – hvilket kan skyldes traumatiske begivenheder.Symptomer kan omfatte følelse af ængstelse, kvalme eller åndedrætsbesvær, når der er tales om nåle eller de bliver brugt i behandlingen
  • Overfølsomhed over for smerter forårsaget af en nål – hudens overflade bliver ekstremt følsom, hvilket gør procedurer, der involverer nåle, ubehagelige

Derudover bliver nålefobi (trypanofobi) ofte forbundet med fobi for blod (hæmofobi), fobi for kvæstelser (traumatofobi) og fobien for skader på huden (dermatofob).

Behandling af nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk – er det muligt?

Tænk hvis du aldrig mere skal frygte at gå til lægen når du skal have taget en blodprøve. Tænk på hvor dejligt det ville være at kunne rejse ud i verden uden at skulle frygte at blive vaccineret mod stivkrampe eller tropiske sygdomme.

Selvom ca. hver tiende dansker lider af en eller anden fobi, der præger deres liv i en negativ retning, er det forholdsvis simpelt og effektivt at behandle de fleste af dem. Heriblandt er behandling af nålefobi og nåleskræk.

Der udbydes mange forskellige typer af behandlinger til behandling af nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk. Sundhedsstyrelsen anbefaler kognitiv behandling, da det videnskabeligt har den bedste langtidseffekt.

Behandling af nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk

Det er hurtigt, billigt og effektivt at blive behandlet specifikke fobier og nålefobi (trypanofobi) og nåleskræk høre begge til de specifikke fobier.

Vi har udviklet et helt unikt fobibehandlingsforløb til alle, der lider af frygt for nåle, nålefobi (trypanofobi) eller nåleskræk. Behandlingen er en kognitiv samtaleterapi med eksponering, der anbefales af Sundhedstyrelsen mod specifikke fobier.

Det unikke behandlingsforløb er et koncentreret forløb, der indeholder tre faser:

fase; en samtale på 30-60minutter om din fobi og det forestående forløb
fase; en koncentreret terapifase på 4-5 timer. Her får du viden, værktøjer, støtte og sparring, som er nødvendig for, at du kan slippe af med din fobi. Det er hele tiden dig, der er i er i kontrol, og fasen forløber i dit eget tempo. Undervejs arbejder du dig frem mod og igennem en eksponeringsfase
fase; efterbehandlingsforløbet løber over det næste år. Her holder vi kontakt med dig via mails og giver løbende øvelser og vejledning, der sikrer, at du implementerer de nye ikke-fobiske vaner

Udfører du øvelserne og bruger de værktøjer, vi lærer dig, bliver du istand til at identificere din angst og begrænse de negative tanker, mens de positive erfaringer vinder frem. Det er en af måderne, hvorpå du kan sikre, at det ikke længere er din nålefobi, der dikterer, hvordan du skal reagere resten af dit liv. Men i stedet en ny akkumuleret pulje af positive oplevelser.

Kontakt os

Vi har hjulpet mange af med deres fobier

Vi har i årevis hjulpet fobikere med vejledning, rådgivning, støtte og sparring, og gennem kognitiv terapi hjulpet dem af med deres fobi.

Vi bliver med jævne mellemrum brugt som fobieksperter i diverse medier fx DR2, P4, TV2, Kristeligt Dagblad og mange andre.

Gennem årene har vi hjulpet mennesker med en bred vifte af forskellige fobier og irrationel angst.

LÆS her hvordan tidligere fobikere har oplevet deres behandling

Scroll to Top