Specifik dyrefobi afholder mange fra at rejse

Undersøgelser viser at ca. 10-15 procent af danskerne lider af en fobi og specifikke dyrefobier er blandt de mest udbredte.

BOOK NU

Specifik dyrefobi forhindrer fobikere at rejse

Frygten forhindre drømmerejsen

Mange af de mennesker der lider af en specifik fobi, oplever at den bremser dem i at udleve deres drømme. Det kan være drømmen om en ferie under tropiske himmelstrøg, opleve livet under havet eller måske at se Paris fra eiffeltårnets top. Helt oplagt vil aerofobi (angst for at flyve) enten helt forhindre en flyrejse, eller forbinde den med frygt, bekymring og begrænsninger. Familiens muligheder for at tage på sommerferie bliver derfor begrænset til destinationer, der kan nåes i bil eller tog. Hvis en flyvetur ikke kan undgås og den voksne fobiker ”ofre” sig, typisk for børnenes skyld, vil forventningens glæde være overskygget af udmattende angsttanker, søvnløse nætter og tilbagevendende forestillinger om en katastrofe.

Det er ikke kun den oplagte aerofobi, der kan begrænse mennesker i deres valg af rejsedestination. En lang række specifikke dyrefobier fx araknofobi (frygten for edderkopper) eller frygten for slanger (ophidiofobi) kan indskrænke fobikeren i sine rejser. Uanset om det er drømmerejsen til Australien, der virker umulig, eller det er en hyggelig tur i sommerhuset, der fravælges, opleves fobiens begrænsning som et tab af muligheder. Ofte er det et tab, som også ppåvirker fobikerens  nærmeste.

Fobi –et tab for familien og en dårlig samvittighed for fobikeren

Når fobien ikke kun er en personlig begrænsning, opstår der ofte en dårlig samvittighed over for dem, der også påvirkes af den. Hvilket af mange fobikere opleves som en belastning eller som kimen til en føles af ikke at slå til over for familien og børn. Denne føles bliver ikke bedre af at det faktum at en fobi kan nedarves kulturelt. Dette kan ske når børn gentagende gange oplever at en eller begge af deres forældre udviser frygt eller en meget stor forsigtighed i forbindelse med visse dyr. Denne angst kan helt ubevidst bliver kopieret af børnene, når de ser deres forældre eller andre autoriteter reager så voldsomt i mødet med visse dyr. Denne viden kan virke yderligere belastende for en forældre med fobi, da denne jo kun ønsker det bedste for sit afkom og rationelt ikke ønsker at de skal arve en sådan irrationel frygt.

Drømmen kan realiseres også for en med fobi

Specifik dyrefobi afholder desværre mange fra rejse. Da det for en fobiker, der har levet med sin specifikke fobi i mange år, kan det være svært at tro, at situationen kan blive anderledes. Heldigvis kan specifikke fobier kan let behandles. Læs om vores fobibehandling her. Der findes mange forskellige og alternative metoder der hævder at kunne kurere fobi, men kun få har dokumenteret effekt. Kognitiv behandling har i gentagende videnskabelige studier vist at have en positiv langtids effekt og anbefales derfor af sundhedstyreelsen. Hvis du vil læse mere om kognitive behandling så læs her.

Scroll to Top