Se her om din fobi er blandt de mest almindelige fobier

Er du bange for højder? Eller går du i stå på stien ned til stranden, hvis du hører noget rasle i lyngen? Bare rolig, du er ikke alene. Slet ikke. Rigtig mange mennesker har det ligesom dig. Det skønnes, at hver tiende lider af en fobi i en eller anden form. Den gode nyhed er, at du relativt nemt kan få styr på din frygt. Så du styrer den og ikke omvendt. De mest almindelige fobier er:

  1. Araknofobi
  2. Ophidiofobi
  3. Altofobi
  4. Aquafobi
  5. Klaustrofobi
  6. Skotofobi

BOOK NU

Bliv kloger på de mest almindelige fobier

Araknofobi

Angsten for edderkopper. Dette er en af de mest hyppige fobier. Mennesket har været bange for edderkopper i tusindvis af år. Det skyldes, at menneskets hjerne blev færdigudviklet, dengang vi levede i flokke i huler og på savannen. Dengang kunne et giftigt edderkoppebid blive din død, og det er derfor blevet lagret i vores hjerner, at vi skulle passe på. Også selv om vi siden har udviklet modgifte, eller at vi i Danmark ikke har farlige edderkopper.

Ophidiofobi

Angsten for slanger. I Danmark har vi kun to arter af slanger, og selv om det kun er den ene – hugormen – der er giftig, så er der mange, der lider af angst for slanger. Denne fobi kommer ofte til udtryk, når vi danskere er på ferie i sommerhuset, eller hvis vi rejser til eksotiske steder ude i verden, hvor der er en risiko for at støde på en slange. Ligesom araknofobi afholder ophidiofobi mange danskere fra at rejse på deres drømmeferie. Oftes tænker ikke fobikere at det er destinationer som Australien, Thailand eller lignende, men selv en vandretur på den lyngtilgroede Hammerknude på Bornholm kan synes uoverkommelig.

Altofobi

Frygten for højder. Højdeskræk kommer typisk til udtryk på to forskellige måder. Enten bliver du bange for at falde, når du ser ud fra et højt sted, som der ikke er risiko for at styrte ned fra, det kan eksempelvis være igennem vinduet på et fly eller hvis du står i et højhus med glassgulv, eller også bliver du angst, når du befinder dig et sted, hvor der er langt ned, men hvor du rent faktisk kan falde ned, hvis du mister fodfæstet. Det kan være fra toppen af et bjerg eller når du står på et udkigspunkt, der ikke er skærmet ordentligt af. Nogle oplever endda altofobi, bare de stiller sig op på en stol eller en stige.

Aquafobi

Vandskræk. Mens mange betaler enorme summer for at kaste sig i bølgen blå på en paradisisk badestrand, er der andre, der vil betale for at undgå en sådan oplevelse. At svømme er ikke noget, vi mennesker er født med. Det er en tillært egenskab, og det kræver tid og øvelse at mestre. Derfor er der mange, der har fået en uheldig oplevelse tidligt i deres liv, og sådan én lagrer sig og gør det svært senere hen at tage sig sammen til at lære at beherske svømningens kunst. Typisk vil folk med vandskræk have sværere ved at lære at svømme i en svømmehal, fordi man der hopper ned i et bassin, mens en plan strand, hvor man går ud i vandet ofte giver bedre resultater.

Klaustrofobi

Angsten for indelukkede rum. Hvis du er bange for at tage elevatoren i din etageejendom, eller hvis du nægter at tage metroen på arbejde eller at sove i en sovepose, så lider du af klaustrofobi i mild eller stærk grad. Klaustrofobi er en måske en evolutionær overlevelsesmekanisme, men ofte udvikles fobien som følge af en traumatiserende oplevelse. Det er ofte, at folk, der har oplevet at være spærret inde på for lidt plads udvikler klaustrofobi.

Skotofobi

Angsten for mørke. Det er ofte ikke mørket selv, som den mørkeræd person frygter. Det er nærmere det ukendte, som personen frygter, der gemmer sig i mørket. Mange børn er bange for mørke.

Hvis du vil læse om nogle af de mest usædvanlige fobier, så klik her

Scroll to Top