Det er ingen hemmelighed, at mennesker kan være bange for dyr. Små, hurtige edderkopper, der løber hen over gulvet i fjernsynets skær, eller vævre slanger, der snor sig hen over stien i skoven, kan få angstens sved frem på panden hos rigtig mange os, der lider af fobi. Det ændrer ikke på, at der i langt de fleste tilfælde, slet ikke er grund til at være bange. Men hvad med dyrene selv? Er der også dyr, der lider af irrationel frygt? Så lider dyr også af fobier? Her kan du læse om tre eksempler på dyr og fobier og få vores bud på, om det er fup eller fakta.

BOOK NU

Lider dyr af fobi kat og agurk fobibehandling

Er katte bange for agurker?

Det vrimler med videoer på nettet, hvor katte farer sammen, når de opdager, at deres ejer har placeret en agurk bag dem. Se bare her. Men hvorfor denne frygt?

Ifølge vores egen Sami Widell, der har arbejdet i en årrække i Zoologisk Have, er der en ganske enkel årsag til kattenes reaktion.
”I modsætning til en fobi, som er en irrationel frygt for noget, som ikke kan skade vedkommende, så er kattene reelt bange for noget håndgribeligt. De får et chok, højst sandsynligt fordi de “tror”, at agurken er en slange. Så de er reelt ikke agurken de er bange for. Dermed kan man ikke sige, at katte har en fobi for agurker. De er på vagt overfor slanger, og agurken vækker den adfærd i dem,” siger Sami Widell. Sami har selv efterprøvet teorien på et andet dyr. ”Ligesom katte siges det også, at aber er panisk angst for slanger. “I et af mine første år i Zoologisk Have efterprøvede jeg, om den teori skulle passe. Jeg tog en russisk rottesnog med ind foran chimpanserne og placerede den foran glasset. Men her reagerede de ikke med frygt. Der var faktisk bare nysgerrige,” siger Sami Widell. Han afviser, at der i tilfælde med katte og abers frygt for slanger er tale om en fobi. Så disse dyr lider ikke af en fobi.

Konklusion: Fup

Kontakt os

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Dit telefonnummer

Evt. besked

Er elefanter bange for mus?

Vi kender alle sammen rygtet om, at elefanter er bange for mus. Vi ser det for os: Det store dyr i cirkus, der hopper op på en lille skammel i forsøget på at slippe væk fra den lille, pibende mus i savsmulden. Men er der noget om det? Kan det tonstunge dyr virkelig være bange for noget så småt?

Anders Kofoed fra Fobibehandling.dk er en af Danmarks største dyreeksperter, og ifølge ham er dommen utvetydig.

”Elefanten er Jordens største landdyr, og den har ingen grund til at frygte et dyr på under 50 gram. Heller ikke, fordi musen skulle finde på at krybe op i elefantens snabel, gnave i dens tæer eller andet.”

Ifølge Anders Kofoed er det den romerske forfatter Plinius, der er grund til myten. Han skrev mange spændende ting om dyr, og det var ham, der fortalte, at mus til tider kravlede op i elefanters snabel og drev dem til vanvid. Plinius fortalte os også, at bjørneunger bliver født som formløse klumper, der så skulle slikkes til bjørneform af deres mor, og at ål opstod fra regnorme.

Alligevel lever myten stadig, og selv det vanvittigt populære amerikanske TV-program Mythbusters har undersøgt sagen. Deres konklusion var, at elefanter ganske rigtigt bliver skræmt af mus, men kun hvis de laver et overraskelsesangreb efter at have skjult sig under elefantlort, siger Anders Kofoed, der aldrig selv har oplevet en elefant vise frygt som følge af mus.

”Jeg arbejdede mange år i Zoologisk Have, hvor der var masser af mus i elefantstalden. Alligevel oplevede jeg aldrig, at elefanterne gik i panik. De var fuldkommen ligeglade med de bittesmå besøgende.” Så disse dyr lider heller ikke af en fobi.

Konklusion: Fup

BOOK NU

Er edderkopper bange for kastanjer?

Har du fobi for edderkopper, så har du måske hørt om at edderkopper er bange for kastanjer?

Har du af den grund fyldt dit hus med kastanjer i håbet om, at det gamle husråd får de hurtigtløbende ottebenede til at stikke af med deres otte ben på nakken? I så fald kan du her få Anders Kofoeds bud på, om du har gjort det rigtige.

”Jeg har ofte set edderkopper i kastanjetræer, så jeg tænker, at det enten må være nogle modige eller livstrætte edderkopper. Forskningen i edderkoppers frygt for kastanjer er, skal vi kalde det, mangelfuld. Tteorien går på, at kastanjer indeholder en smule af giftstoffet saponin, hvilket er virksomt mod insekter. Saponin findes i mange planter, men for, at det skal være virksomt, kræver det, at edderkoppen spiser kastanjerne. Og det vil kræve en edderkop med nogle meget store giftkroge. Så alt i alt må dommen være, at edderkopper ikke er skræmt af de runde brune nødder.” Så edderkopper er heller ikke et dyr der lider af fobi, i hvert faldt ikke kastanjer.

Konklusion: Fup

Scroll to Top