Fobi i antikken – Grækenland

Menneskeheden har kæmpet med irrationel frygt så længe, som vi har eksisteret. Alligevel er det den græske læge Hippocrates, der omkring år 400 f. Kr. første gang nævner det i et af sine værker. Her beskriver han patienten, Nicanor, der lider af en irrationel frygt for lyden af skingre fløjter. Af bogen fremgår det, at Nicanor mystisk nok kun oplever denne angst om aftenen, når han går på druk, mens han om dagen og i ædru tilstand tager lyden med ophøjet ro.

Fobi i antikken – i Rom led de af Hydrofobi

Det var dog først 500 år efter Hippocrates, at ordet fobi første gang bliver nævnt. I dette tilfælde er det den romerske læge Aulus Cornelius Celsus, der bruger ordet hydrofobi, da han skal beskrive en patients vandskræk. Patienten led tilsyneladende af hydrofobi, fordi han frygtede at hans drikkevand var inficeret med rabies (hundegalskab).

Den første videnskabelige fobi

Da Celcus klassificerede sin patients vandskræk som en fobi, greb han ikke ordet ud af den blå luft. Ordet stammer fra den græske gud Phobos, som ifølge de græske myter skulle være så frygtindgydende, at soldater og krigere malede hans ansigt på deres skjolde i forsøget på at skræmme deres modstandere. Men det var først i 1776, at begrebet blev brugt videnskabeligt. I magasinet Columbian Magazine definerede en ukendt skribent begrebet fobi som: ”En frygt for en forestillet ondskab eller en uberettiget angst for noget virkeligt.”

Freud skrev om fobier

I slutningen af det 19. århundrede begyndte begrebet fobi for alvor at få luft under vingerne. Lægevidenskabelige folk kappedes om at definere klare, videnskabelige rammer for de forskellige fobier. Man begyndte at få en forståelse for, at folk, der led af forskellige fobier, i virkeligheden ofte gjorde det af de samme årsager.

I 1895 skrev den østrigske psykoanalytiker om en lille dreng ved navn Hans. Efter at være blevet skræmt af en hest udviklede Hans en generel angst mod dyrene. Freud tolkede drengens angst til, at være en frygt for drengens fader som konsekvens af Hans’ kærlighed til sin moder.

Kontakt os

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Dit telefonnummer

Evt. besked

Fobi bliver en sygdom

Vi skal helt frem til 1947, før fobien bliver klassificeret som en egentlig sygdom. Dette sker først i International Classification of Diseases og fire år senere, i 1951 hos The American Psychiatric Association. Det var da, at man inddelte de forskellige fobier i tre kategorier: Agorafobisocial fobi og enkeltfobier som fx frygten for edderkopper, slanger eller tallet 4.

Scroll to Top