Er du bange for slanger, eller bliver du panisk angst ved tanken om at gå i svømmehallen? Bare rolig, du er bestemt ikke den eneste. Det skønnes, at ti procent af befolkningen lider af en fobi i en eller anden grad. Selv nogle af historiens største personligheder har lidt af fobier. De står bag nogle af verdens største fortællinger, har fået hele nationer til at blomstre eller ført vældige hære i krig. Alligevel har deres fobi gjort det svært for dem at fungere i hverdagen.

Her kan du læse et udpluk af nogle af dem, der har skabt historie, selv om de led af fobi.

 

1: Alexandre Gustafe Eiffel led af akrofobi

Det 324 meter høje parisiske vartegn Eiffeltårnet var i 1889 det højeste bygningsværk nogensinde bygget. Men hvad ikke mange ved, er, at den franske ingeniør og arkitekt, Alexandre Gustafe Eiffel, der tegnede og opførte tårnet led af en voldsom højdeskræk. En højdeskræk, som han blev nødt til at konfrontere for at bevæge sig op i tårnet.

2: H. C. Andersen led af tatofobi

Den verdensberømte danske digter og forfatter H. C. Andersen står bag nogle af verdens allerstørste fortællinger. Hans store fantasi havde dog også alvorlige konsekvenser. Eksempelvis var H. C. Andersen voldsomt bange for at blive begravet levende. Fobien kaldes tafofobi, og så meget frygtede han at blive levende begravet, at han medbragte et skilt, som han stillede op, når han sov. På det stod der: ”Jeg er skinddød.” Ikke kun H. C. Andersen led af denne fobi. Også den amerikanske præsident, George Washington, den polske komponist Frederic Chopin og Alfred Nobel frygtede at vågne op i den kiste.

Statue af H.C Andersen der led af tatofobi
Frimærke med Walt Disney der led af mycofobi

En af den amerikanske tegnefilmskaber Walt Disneys mest elskede figurer er Mickey Mouse. Den lille sorthvide og meget kloge mus ville dog have haft det svært, hvis den havde boet i Disneys eget hjem. For trods opfindelsen af sin tegneseriefigur var Walt Disney panisk angst for mus. Han led af musefobi. Det siges, at han skabte Mickey Mouse i et anfald af raseri. Hans animationsvirksomhed var netop blevet overtaget af hans partner og med det rettigheden til at tegne de fleste dyr. Det eneste dyr, der var tilbage, var en mus, og det fik Walt Disney til at tegne den senere ikoniske detektiv.

 

Denne græske hærfører erobrede store dele af den kendte verden. Han forenede de græske bystater, og hans hære var ikke til at stoppe, da han underlagde sig Persien, Ægypten og en lang række af andre mægtige riger. Havde disses regenter da bare vidst, at Alexander den Store led af en voldsom angst for katte, kunne det være, de kunne have udformet deres hære på en anden vis. Alexanders frygt for katte kaldes felinofobi, og han er langt fra den eneste hærfører, der har lidt af denne fobi. Også Napoleon, Hitler, Mussolini (Måske naturligt nok med det navn) og Julius Cæsar siges at have haft denne frygt.

Han er en af verdenshistoriens allerstørste filmskabere, og han har instrueret film så skræmmende, at folk i hans samtid blev bange for at tage et brusebad eller komme i nærheden af fugle. Men selv havde Alfred Hitchcock også en irrationel frygt. Han fik det næsten fysisk dårligt, hvis han kom i nærheden af æg. Fobien kaldes Ovafobi og må siges at være en udfordring i en filmindustri, hvor det meste mad bliver indtaget i en buffet. Selv nægtede Hitchcock nogensinde at have spist et.

Han regnes som en af historiens største opfindere og videnskabsmænd. Nikola Tesla, som senere fik bilmærket Tesla opkaldt efter sig, arbejdede med elektricitet, men var ved siden af sit arbejde kendt som lidt af en excentriker. Han var blandt andet panisk angst for smykker. Særligt perler. Men mest af alt frygtede han bakterier. Denne fobi kaldes germafobi. På grund af sin fobi nægtede han blandt andet at give hånd, han var altid iført en læderhandske, og når han skulle spise, brugte han 18 servietter til at tørre service og møbler af, før han gik til bords.

Scroll to Top