Hvor farlige er flåter – ingen grund til fobi

Er flåter farlige?

Det er sommer og det betyder flåt-sæson. Men hvor farlige er de egentlig?

Den lille, ottebenede fyr, der suger vores blod, siges at være Danmarks eneste farlige dyr og dermed selvsagt også det farligste. Årsagen skal findes i den uheldige tendens til at overføre sygdomme til os. Den mest kendte er borreliose, men en mere alvorlig (og sjældnere) er TBE, flåtbåren hjernebetændelse. Det betyder, at flåten potentielt er dødelig.

Men det er uhyre sjældent, at TBE fører til dødsfald. Langt de fleste, der får sygdommen, opdager det ikke. Af dem der opdager det, føler de fleste det bare som en mild sommerinfluenza. Kun i sjældne tilfælde giver det større problemer.

Borreliose kan være farlig, men her er der endnu bedre nyheder. Med behandling af antibiotika kan bakterien bekæmpes, så der ingen negative følgevirkninger er. Det sidste kan en af medforfatterne af denne artikel skrive under på. Under et tv-program om netop flåter overså han en på egen krop og fik faktisk borreliose. Heldigvis slog penicillin det ned på ingen tid og det gav ingen følgevirkninger.

Kontakt os

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Dit telefonnummer

Evt. besked

Frygt for flåter

Angst og frygt kan desværre godt finde sted, uden at der er noget at være bange for, og i værste fald kan det udvikle sig til en fobi. Fobier for flåter falder ofte under entomofobi. Fobi for flåter og insekter er en irrationel frygt, der ikke afspejler den reelle risiko, men  desværre ofte har en meget negativ indvirkning på fobikernes liv. Hvis man lider af fobi for flåter eller entomofobi, er det heldigvis forholdsvis hurtigt at behandle.

Flåterne skal derfor bestemt ikke holde dig fra at komme ud i naturen. Det er sundt og godt at opholde sig i det grønne,  du skal bare tage de rette forbehold, så er der ingen grund til bekymring.

Først og fremmest kan du klæde dig fornuftig på. Lange bukse og strømperne trukket godt op om buksekanten gør det svært for flåten.

Hvis uheldet er ude, skal flåten fjernes, og der er mange myter omkring, hvordan det skal gøres.

Sådan fjerner du en flåt

Den skal af, men hvordan klarer man nu lige det? Et gammelt husråd er at smøre flåten ind i vaseline eller margarine. Det fedtede stads irriterer angiveligt flåten så meget, at den slipper. Det er faktisk sandt nok, men der er en lidt uheldig bieffekt. Det får også flåten til at kaste op og tømme maveindholdet ud i dine blodårer. På den måde øger du sandsynligheden for, at flåten overfører sygdomme til dig. Det samme gælder for et andet gammelt husråd, nemlig at nulre flåten rundt og rundt, til den er komplet rundtosset. Man skal ikke gøre et dyr med munddelene begravet i ens krop søsygt.

Når vi nu alligevel har gang i flåtmyterne, kan vi lige tage den med, at hvis flåten fjernes indenfor 24 timer, er du ikke i fare for sygdomme. Dette er ikke helt korrekt. Hvis vi taler om den meget hyppige borreliose, så holder myten vand. Smitterisikoen er reelt nul indenfor de 24 timer (men lad nu være med at vente til 23:59). Desværre ser det anderledes ud med en anden sygdom, som flåterne overfører. TBE eller flåtbåren hjernebetændelse, som den også kaldes, smitter, så snart huden er gennembrudt af flåtensmunddele.

Hvad skal man så gøre? Tag fat om flåten med en pincet og træk langsomt, til den slipper. Hvis hovedet ikke kommer med ud, skal du ikke gå i panik. Det er også en myte, at flåten bliver ved med at overføre borrelia-bakterier, hvis hovedet bliver siddende. Men hold øje med området, hvis hovedet stadig sidder der. Din krop skal nok få det udstødt, men det er et fremmedlegeme, så der kan opstå betændelse.

Er du så bekymret over flåtbid, at det holder dig fra at gå i naturen, er der selvfølgelig hjælp at hente. Vi vil gerne hjælpe dig tilbage ud i den smukke danske sommer. Bare tryk på knappen “book nu”!

Kilde: 100 myter om dyr af Anders Kofoed, FADLS forlag

Scroll to Top